ROKKIA JA RIKOKSIA-KULTTUURITAPAHTUMA JÄRJESTETÄÄN JÄLLEEN KUOPIOSSA

Rokkia ja rikoksia-kulttuuritapahtuma järjestetään jälleen Kuopiossa Sawohousessa 26.11.2022. Tänä vuonna R&R-teemana on kansainväliset rötökset suomalaisessa rikoskirjallisuudessa ja sen vuoksi kirjailijakattaus on rakennettu siten, että jokaisella kirjailijalla on kokemuksia, kontaktipintaa ja näyttöjä kansainvälisillä kustannusvesillä uiskentelusta.

Antti Tuomainen (s. 1971) on yksi vetovoimaisempia ja laajimmin julkaistu suomalainen kirjailija kansainvälisillä areenoilla. Antin kirjat ovat keränneet hämmentävän paljon ylistäviä arvioita merkittävissä ulkomaisissa medioissa ja Antin romaanista Jäniskerroin on valmisteilla Hollywood-elokuva, jonka pääosaan on kiinnitetty supertähti Steve Carrell. Suomessa Antin Mies, joka kuoli-romaanista on juuri julkaistu Elisa viihde Viaplaylla kuusiosainen TV-sarja, jonka pääosassa nähdään mainio Jussi Vatanen.

Max Seeck (s. 1985) on kantorakentin lailla maatakiertävälle kirjallisuustaivaalle singahtanut suomalainen rikoskirjailija, jonka kirjoja on käännetty 40 kielelle. Myös Maxin kirjoista on tehty TV-sarjasopimus Hollywoodiin ja sarja on tällä hetkellä käsikirjoitus- ja valmisteluvaiheessa. Max on kunnostautunut myös elokuvaohjaajana, esikoiselokuva Koputus on jälkituotantovaiheessa.

Harri Nykänen (s. 1953) on suomalaisen rikoskirjallisuuden grand old man, jonka menestys ei ole jäänyt kotimaan rajojen sisäpuolelle. Ariel Kafka-sarja on julkaistu useassa maassa ja Harrin Raid-romaanisarjasta on tuotettu yksi Suomen menestyneimpiä TV-sarjoja, jota esitettiin muun muassa amerikkalaisilla TV-kanavilla ennen nykyistä scandicrime-buumia ja suoratoistopalveluja. Voidaan siis puhua todellakin suomalaisen crimen uranuurtajasta. Harri on myös ensimmäisiä kovan luokan toimittajia, jotka keskittyivät pelkästään rikosjuttuihin ja Harrin yhteydet niin poliisiin kuin alamaailmaan ovat edelleenkin vertaansa vailla. Harri Nykänen on myös legendaarisen Crime Time-kustannusyhtiön perustajajäsen.

Marja Aarnipuro (s. 1960) edustaa tuoreempaa suomalaista rikoskirjailijakaartia, jonka Kaarina Riikonen ratkaisee-sarja on saavuttanut vankan lukijakuntansa. Marja on myös Apu-lehden päätoimittaja, joten hänen näkemyksensä suomalaiseen ja kansainväliseen rikoskirjallisuuteen on myös sitä kautta terävä ja ainutlaatuinen.  Marja Aarnipuro on julkaissut myös Rintasyöpämatka-tietokirjan, joka pohjautuu hänen omiin sairauskokemuksiinsa.

Kale Puonti (s. 1962) on poliisista eläkkeelle jäätyään aloittanut hyvin menestyksekkään kirjailijan uran. Vaikka tähän mennessä ura on ollut vielä sangen lyhyt, on julkaisutahti ollut poikkeuksellisen kiivas. Puonti on solminut sopimuksen ruotsalaisen kirjallisuusagentuurin kanssa, jota voidaan pitää hyvin poikkeuksellisena asian suomalaisille rikoskirjailijoille. Jos Kalen kirjailijaurakin on kovasti kiinnostava, on sitä myös Puontin poliisiura sisältänyt poikkeuksellisen paljon kiinnostavia tilanteita. Työskentelihän Puonti mm. Jari Aarnion alaisuudessa. Puonti on työskennellyt ennen kirjailijauraa viihdealalla hyvin monipuolisesti, esimerkiksi vuosien takainen hittikappale Pizza Enrico on Kalen tuottama, kun hän työskenteli Magnum musicin tuottajana ja toimitusjohtajana.

Satu Rämö (s. 1980) on Islannissa asuva suomalainen kirjailija, jonka esikoisdekkari Hildur on tämän vuoden suomalaisen rikoskirjallisuuden ilmiö. Hildur on hallinnut niin mitä Suomi lukee-listoja kuin myös kirjastojen lainaustilastoja ja äänikirjojenkin ykköspaikkoja. Satun Hildurista on juuri tehty käännössopimus Ruotsiin ja sitä voidaan pitää melkoisena saavutuksena. Suomalaisten, varsinkin rikoskirjojen saaminen ruotsalaisille lukijoille on erityisen haastava sarka, Ruotsi on yksi ensimmäisistä maista, joka Hildurin on napannut. Voi olla hyvinkin niin, että todistamme Satun kohdalla uuden, poikkeuksellisen suomalaisen kirjallisuustähden syntyä!

Rokkia ja Rikoksia-tapahtuman promoottorina ja ideoijana toimii kuopiolainen kirjailija/kansanedustaja/poliisi Marko Kilpi, jonka historiasta löytyy myös teosten julkaisuja usealle eri kielelle. Kilpi on myös tehnyt elokuvasopimuksen Elävien kirjoihin -teoksestaan Hollywoodiin ja samasta teoksesta Aku Louhimies ohjasi 8-pallo-elokuvan.

Vuosikausia eri kirjallisuustapahtumissa esiintyneenä, Kilpi tuli siihen tulokseen, että tässä maassa on selkeästi tilausta toisenlaiselle kirjallisuus-/kulttuuritapahtumalle, jossa eri kulttuurin alat törmäytetään hedelmällisellä tavalla ja samaan pakettiin yhdistyy myös kauniilla tavalla ruokakulttuuri. Puhutaan siis hyvin kokonaisvaltaisesta ja elämyksellisestä kulttuuritapahtumasta ja samalla myös varsin selvästi poikkeavasta kirjallisuustapahtumassa suomalaisessa tapahtumatarjonnassa.

Jo ensimmäisellä kerralla oli täysin selvää, että tapahtuma tullaan juurruttamaan syvälle savolaiseen ja samalla suomalaiseen kulttuuriympäristöön. Rokkia ja Rikoksia-tapahtuma tullaan järjestämään vuosittain samaan aikaan marraskuun viimeisenä viikonloppuna ja tapahtuman esiintyjäkaartia ja kulttuuritarjontaa on tarkoitus vuosi vuodelta laajentaa yhä kattavammaksi.

Rokkia ja Rikoksia-tapahtuman kirjailijahaastattelijana toimii Antti Heikkinen, joka on kunnostautunut hyvin monipuolisesti eri kulttuurin sektoreilla ja kirjallisuuden piirissäkin Antti on hyvin monipuolinen toimija. Antin erinomaiset elämänkerrat ovat saavuttaneet valtavan suosion ja seuraavaksi Antti julkaiseekin elämänkerran Dannystä. Tältäkin osin tapahtumasta on lupa odottaa erittäin viihdyttävä ja mielenkiintoinen kokonaisuus.

Kirjailijaosuuden jälkeen Sawohousen Undergroundin toiselle lavalle nousee supersuosittu Arttu Wiskari, joten viihtymistakuu on myös musiikillisesti taattu. Arttu on ollut jo vuosi suomalaisen musiikkimaailman kiintotähti, joka on tavoittanut erityisen hyvin suomalaisen sielunmaiseman ja arkitodellisuuden.

Rokkia ja Rikoksia-tapahtuma järjestettiin viime vuonna 2021 ensimmäistä kertaa Kuopion Sawohousessa. Tapahtuma oli välittömästi menestys ja muun muassa tapahtumassa myytävät Rokkia ja Rikoksia -fine dining-illalliset myytiin loppuun kahteen kertaan, sillä kovan kysynnän vuoksi ravintolapaikkoja jouduttiin lisäämään.

Viime vuonna esiintyjinä Rokkia ja Rikoksia-tapahtumassa oli Matti Rönkä, Kauko Röyhkä, Anneli Aunola, Taina Haahti, Leena Lehtolainen, Tuomas Lius, Jarkko Sipilä ja Marko Kilpi. Tuolloin Kauko Röyhkä toimi kaksoisroolissa kummallakin lavalla niin kirjailijana kuin muusikkona Valitettavasti tämä tapahtuma oli yksi viimeisimpiä, jos ei jopa viimeisin kirjallisuustapahtuma, johon Jarkko Sipilä osallistui ennen yllättävää kuolemaansa. Rokkia ja Rikoksia 2022 tullaankin omistamaan Jaran muistolle.

Rokkia ja Rikoksia-tapahtuman Show&Dinner lippuja on saatavilla ainoastaan ennakkovarauksena hintaan 59 €. Lippu sisältää herkullisen kolmen ruokalajin illallisen, nimetyn pöytäpaikan, pääsylipun sekä eteispalvelun. Tapahtumaan voi osallistua myös ilman illallista, pääsyliput ovat 25/30 euroa.

Show & Dinner Undergroundissa klo 18.00 alkaen

Ovet auki tapahtumaan klo 18.00 . Showtime: Kirjailijat lavalla klo 19.00 alkaen.

HUOM. Ohjelmamuutos aiempaan ilmoitettuun: Harri Nykänen on valitettavasti estynyt saapumaan tapahtumaan ja hänen tilallaan esiintyy Marko Kilpi

Lavalla nähdään :

klo 19.00 alkaen Satu Rämö ja Kale Puonti

klo 20.00 alkaen Merja Aarnipuoro ja Marko Kilpi

noin klo 21.00 Max Seeck ja Antti Tuomainen

Arttu Wiskari klo 22.00.

Tapahtuman ikäraja on 18.

Huom. Pahoittelemme aiemmin tässä julkaisussa virheellisesti ilmoitettua aikataulua ruokailun osalta.

Translate »